جای تعجب است که در ایران کسی با صدای استاد شجریان و استاد بنان خاطرهای نداشته باشد و این خاطره یعنی شما با آواز سنتی تا حدودی آشنا هستید و به صورت شهودی آن را تشخیص میدهید. شما باید بدانید که موسیقی سنتی ایرانی چارچوب مشخصی دارد که کوچکترین جزء هویتدار آن، گوشه نام دارد. به مجموعهای از چند گوشه که با هم در گام، کوک و فواصل نت هماهنگی دارند نیز دستگاه گفته میشود. هر دستگاه معمولاً با گوشهای به نام درآمد آغاز میشود که در برگیرندهی مد اصلی آن دستگاه است. سپس به سمت نتهای زیرتر میرود که به آن اوج گفته میشود و در نهایت از طریق گوشههای دیگر به مد اصلی خود فرود میکنند. موسیقی سنتی ایرانی بر اساس دستهبندیهای متعارف هفت دستگاه دارد و علاوه بر این دستگاهها، پنج آواز نیز برای آن تعریف میشود که هر کدام زیرمجموعهی یکی از این هفت دستگاه به شمار میرود.
کلاس آواز سنتی در رشت
کلاس های آواز سنتی در آموزشگاه موسیقی هارمونی رشت برای سنین کودک ، نوجوان و بزرگسال برگزار می شود.
اصطلاح آواز در موسیقی سنتی ایرانی سه معنای مختلف دارد. معنای اول به یک نوع محتوای موسیقایی اشاره دارد که پیشتر به آن اشاره کردیم. معنای دوم نیز به یک نوع فرم موسیقی اشاره دارد که در آن خواننده قطعه شعری را به صورت تکخوانی یا با همراهی ساز با آوای خود میخواند. معنای سوم نیز به یک نوعِ خاص از فرم موسیقاییِ آواز اشاره دارد که ضرب مشخصی ندارد. آنچه در این مقاله به آن پرداختهایم بیشتر معنای دوم و سوم را در بر میگیرد.
آواز سنتی ایرانی نه تنها در ایران، بلکه در اقصی نقاط جهان طرفدارانی دارد و افراد زیادی به یادگیری آن روی میآورند. به طور معمول در آموزش این نوع آواز، صداسازی اولین گام به شمار میرود و در کنار آن، هنرآموز به تدریج با ردیف موسیقی ایرانی، دستگاهها و گوشههای آن آشنا میشود. در خلال آموزش نیز با آموزش و یادگیری تصنیفهای مشهور، زمینه برای خلق آوازهای بکر فراهم میشود. گرچه ترتیب این مراحل به فراخور شرایط و تشخیص هر استاد میتواند متفاوت باشد.
آموزشگاه موسیقی هارمونی رشت
آدرس: گلسار ، بر اصلی بلوار سمیه ، جنب خیابان 122
تلفن 01332007848